ورق ST37 چیست؟ کاربرد و انواع شیت ST37 در بازار

ورق ST37 چیست؟ کاربرد و انواع آن

انواع ورق فولادی از مهم‌ترین مصالح در صنایع مختلف محسوب می‌شوند. از این میان، ورق ST37 که به نام ورق سیاه ST37‌ نیز شناخته می‌شود یکی از پرکاربردترین ورق‌ها در صنعت ساختمان‌سازی است. این ورق، جزء ورق‌های گرم فولادی غیر آلیاژی با خواص فیزیکی و شیمیایی منحصربه‌فرد است. شکل‌پذیری و مقاومت بالا در برابر فشار از مهم‌ترین خواص این ورق هستند. ورق سیاه ST37 بر اساس خواص و کیفیت به انواع مختلفی تقسیم می‌شود.

اما معنی عبارت ST37 چیست؟ خواص فیزیک و شیمیایی این ورق کدام‌اند؟ در چه ابعاد و اوزانی تولید‌شده و بهترین برندهای تولیدکننده‌ي آن چه شرکت‌هایی هستند؟ این‌ها سوالاتی هستند که در این مقاله به آن‌ها پاسخ خواهیم داد. بررسی دقیق‌تر کاربرد ورق ST37 و نیز قیمت آن در بازار تهران از دیگر موضوعات مقاله حاضر هستند. با ما همراه شده و تمامی اطلاعات لازم و کاربردی را درباره‌ي این ورق پرکاربرد را به دست بیاورید.

ورق سیاه ST37 چیست؟

ورق ST37 نوعی ورق با فولاد غیر آلیاژی است که به روش نورد گرم تولید می‌شود. مشخصه‌ي اصلی این ورق این است که درصد کربن پایینی داشته و بنابراین با انعطاف‌پذیری بالای خود به‌عنوان یک ورق نرم شناخته می‌شود. عبارت ST37 در واقع به استاندارد تولید ورق اشاره دارد که در دمای بسیار بالا صورت می‌گیرد. این ورق در دو مرحله‌ي ابتدایی و انتهایی تحت رنگ‌زدایی قرار می‌گیرد و طی چندین مرحله، ضخامت آن کاهش می‌یابد. از جمله فرآیندهایی که در تولید این ورق انجام می‌شوند، می‌توان به کربونیزاسیون یا سخت‌شدن و روکش کردن آن اشاره کرد.

ورق ST37 چیست؟

در طول فرایند سخت‌شدن، فولاد تا دمایی بالاتر از دمای بحرانی‌اش حرارت می‌بیند و سپس برای مدتی طولانی نگهداری می‌شود تا زمانی که به‌اندازه‌ی کافی سرد شود. در ادامه، آن را در محلول‌های آب و روغن (شامل مواد شیمیایی مختلف) یا آب و نمک غوطه‌ور می‌سازند. در نهایت، این ورق به رنگ سیاه و به‌صورت کلاف درمی‌آید.

به دلیل انعطاف‌پذیری بالای فولاد ST37 به آن فولاد نرمه نیز گفته می‌شود. از دیگر خواص آن نیز می‌توان به استحکام بسیار بالا، جوش‌پذیری عالی و قابلیت‌های ماشین‌کاری اشاره کرد. 

بیشتر بخوانید: ورق سیاه چیست؟

خاصیت مکانیکی و شیمیایی شیت ST37

با توجه ترکیبات ورق ST37‌ مهم‌ترین خواص مکانیکی آن را می‌توان به‌طور متوسط برای همه‌ی انواع و ابعاد، به‌صورت زیر عنوان کرد:

  • سختی: ۱۷۰ HB
  • مقاومت کششی: ۶۵۰ تا ۸۰۰ نیوتون بر میلی‌متر مربع
  • استحکام تسلیم: از ۱۹۵ تا ۲۳۵ مگاپاسکال بسته به ضخامت‌های مختلف
  • استحکام برشی: به‌طور متوسط ۲۳۰ مگاپاسکال
خواص ورق سیاه ST37

در ورق سیاه ST37 ۰٫۳۸ درصد منگنز، ۰٫۱۴ تا ۰٫۵ درصد کربن و ۰٫۳ درصد سیلیکون یافت می‌شود. این ترکیبات سبب جوش‌پذیری و مقاومت بالا در برابر فشار و حرارت شده‌اند. از دیگر آلیاژهای این فلز و درصدهای آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • آهن: فلز پایه
  • نیتروژن: ۰٫۰۰۸ درصد
  • فسفر: ۰٫۰۳۵ درصد
  • گوگرد: ۰٫۰۴ درصد
  • کروم: ۰٫۱۵ درصد
  • مس: ۰٫۰۳ درصد

انواع ورق ST37 در بازار ایران

ورق سیاه ST37 بر اساس سطح کیفیتش به سه نوع تقسیم می‌شود. سطح کیفیت ورق با عددی که پس از نام آن به‌صورت ST37-1، ST37-2 و ST37-3 می‌آید مشخص می‌شود. در ادامه این ورق‌ها بررسی می‌کنیم.

ورق ST37-1

ورق سطح یک، معمولی‌ترین ورق سیاه ST37 است که برای مصارف معمولی که به استحکام و جوش‌پذیری چندانی نیاز ندارند، استفاده می‌شود. البته معمولا این ورق به‌صورت ST37 و بدون پسوند عدد یک شناخته می‌شود. ضخامت ورق سیاه ST37-1 بین ۱٫۲ تا ۱۲٫۲ میلی‌متر متغیر بوده و معمولا در عرض یک متر تولید می‌شود

ورق ST37-2

ورق سطح دو، ST37 استحکام و جوش‌پذیری بالاتری داشته و پرکاربردترین ورق ST37 است. استحکام کششی این محصول، بین ۳۶۰ تا ۵۱۰ MPa متغیر بوده و دارای مقاومت خمشی و قابلیت‌های ماشین‌کاری بالاست. از این ورق در صنایع دیگر به‌غیراز ساختمان نیز استفاده می‌شود.

انواع ورق ST37 در بازار ایران

ورق ST37-3

در نهایت، ورق سطح سه، بهترین ورق سیاه ST37 در بازار ایران است. این ورق به‌صورت آرام ریخته‌گری شده و درجه خلوص آن از همه بالاتر است. درصد کربن ورق S737-3 از دیگر انواع پایین‌تر بوده و به همین دلیل، قابلیت‌های خم‌کاری آن بسیار بیشتر است.

انواع ورق ST37 بر اساس استاندارد

انواع ورق سیاه ST37 را می‌توان بر اساس استاندارد ساخت آن‌ها نیز دسته‌بندی کرد. به‌طورکلی، این ورق، تحت استاندارد DIN آلمان در بسیاری از کشورهای دنیا از جمله در بیشتر کارخانه‌های ایران تولید می‌شود. این استاندارد خود به انواع زیر تقسیم می‌شود:

  • STW22
  • DD13
  • DD12
  • DD11
  • STW24

اما استانداردهای دیگری نیز هستند که بعضا مورد توجه تولیدکننده‌ها قرار می‌گیرند. مهم‌ترین آن‌ها عبارتند از:

  • JIS: SS400
  • ASTM: A283C
  • UNI: FE360B

تولید کننده‌های ورق ST37

معیار دیگر دسته‌بندی ورق ST37 نیز بر اساس تولیدکننده‌ي آن است که معتبرترین آن‌ها عبارت‌اند از:

ابعاد ورق سیاه ST37

ورق ST37 در صنعت هر کشور بسته به استانداردهای ساختمان‌سازی و دیگر صنایع در ابعاد متفاوتی تولید می‌شود.

ابعاد شیت ST37

در کشور ما ضخامت این ورق بین ۱٫۲ تا ۵۰ میلی‌متر است و پرکاربردترین ابعاد آن ازنظر عرض و طول به شرح زیر هستند:

  • یک در دو متر
  • ۱٫۲۵ در ۱٫۵ متر
  • ۱٫۵ در سه متر
  • یک در ۶ متر
  • ۱٫۲۵ در ۶ متر

جدول وزن ورق سیاه ST37

همان‌طور که گفتیم ورق ST37 در کشور ما با ضخامت بین ۱٫۲ تا ۵۰ میلی‌متر، با عرض یک تا دو متر و طول ۱٫۵ تا ۶ متر تولید می‌شود. تولیدکننده‌های برتر در کشور این محصول را با اوزان مختلف راهی بازار می‌کنند. شما می‌توانید برای مشاهده جداول وزنی ورق سیاه کارخانجات مختلف به بخش جداول وزنی فولادینو مراجعه کنید.

کاربرد ورق سیاه ST37 در صنعت

مهم‌ترین کاربرد ورق ST37 در صنعت ساختمان‌سازی است. این ورق در جاهای مختلفی از ساختمان به شکل نبشی، پروفیل، ورق پانچ، صفحات مشبک و تیرآهن استفاده می‌شود. همچنین میلگردهایی نیز با فولاد سیاه ST37 ساخته می‌شوند. به دلیل وزن پایین این ورق، استفاده از آن در ساختمان، منجر به کاهش وزن مرده سازه خواهد شد. هرچه وزن ساختمان پایین‌تر باشد، مقاومت آن در برابر زلزله افزایش می‌یابد.

کاربرد ورق ST37 در صنعت

برخی از موارد مصرف این ورق در ساختمان عبارت‌اند از:

  • صفحه ستون ساختمان
  • قاب پنجره‌ها
  • نرده راه‌پله
  • ناودان
  • دکوراسیون داخلی

دیگر کاربرد ورق ST37 در صنعت خودروسازی است. این ورق به دلیل استحکام بالا در بدنه‌ی خودرو استفاده می‌شود. صنایع لوازم خانگی، پل‌سازی، کشتی‌سازی و تولید دستگاه‌های صنعتی نیز از دیگر مصرف‌کننده‌های ورق سیاه ST37 هستند.

عوامل موثر بر قیمت ورق ST37 در بازار آهن تهران

قیمت ورق سیاه ST37 در بازار تهران به عوامل مختلف بستگی دارد که مهم‌ترین آن‌ها را عبارت‌اند از:

  • برند تولیدکننده: معمولا کیفیت ورق‌های تولیدکننده‌های شناخته‌شده و متعاقبا قیمت آن‌ها بالاتر است.
  • قیمت ارز: بخشی از مواد اولیه‌ی تولید ورق سیاه ST37 از خارج از کشور تامین می‌شود و نوسانات قیمت ارز نیز در قیمت این محصول به‌شدت تاثیرگذار است.
  • قیمت مواد اولیه: با افزایش قیمت فولاد و آهن، قیمت ورق سیاه نیز افزایش می‌یابد.
  • وضعیت عرضه و تقاضا: گستردگی کاربرد ورق ST37 در ساختمان‌سازی، سبب وابستگی شدید قیمت آن به رونق این بازار شده است. وضعیت عرضه و تقاضا در بازارهای فرعی‌تر مانند خودروسازی نیز بر قیمت این محصول اثرگذار است.
  • قیمت سوخت: هزینه‌ي حمل‌ونقل، یکی از عوامل اثرگذار بر قیمت محصولات صنعتی سنگین است. با افزایش قیمت حامل‌های انرژی به‌ویژه سوخت، قیمت انواع ورق فلزی نیز افزایش می‌یابد.

وضعیت بورس، محصولات فولادی، قیمت نفت، هزینه نیروی انسانی، هزینه‌های مربوط به تولید و وضعیت سیاسی و اقتصادی کشورهای واردکننده‌ي این محصول از ایران یا صادرکننده‌ي مواد اولیه نیز از دیگر عوامل اثرگذار بر قیمت ورق سیاه ST37 هستند.

به‌این‌ترتیب، مشخص است که قیمت ورق سیاه می‌تواند به‌صورت لحظه‌ای تغییر کند. به‌منظور برآورد قیمت ورق سیاه ST37 به صفحه‌ي اول وب‌سایت فولادینو مراجعه کرده و با تعیین وزن و ابعاد، قیمت محصول مورد نظر خود را به دست بیاورید. برای این منظور، همچنین می‌توانید با کارشناسان این شرکت تماس بگیرید.

تفاوت ورق ST52 با ST37 در یک نگاه

دو ورق ST37 و ST52 هر دو، ورق‌های گرم فولادی غیر آلیاژی هستند که در صنعت، کاربردهای فراوانی دارند. به‌منظور بیان تفاوت این دو ابتدا باید شیوه نام‌گذاری آن‌ها را بیان کنیم. دو حرف ST به معنی ورق‌های مناسب برای کاربری ساختمانی هستند. عددی که پس از این دو حرف می‌آید، تعیین‌کننده‌ی مقاومت کششی ورق است که با ضرب آن در عدد ۹٫۸۱، به دست می‌آید. به‌این‌ترتیب، ورق سیاه ST52 مقاومت کششی بیشتری نسبت به ورق سیاه ST37 است.

افزایش مقاومت کششی ورق ST52 نسبت به ST37 به دلیل درصد بیشتر کربن و نیز آلیاژهایی نظیر مس، نیکل و منگنز است. این ورق، همچنین جوش‌پذیری بهتری نیز داشته و مقاومت آن در برابر فشار بیشتر است. وزن ورق ST52 نیز نسبت به رقیب خود پایین‌تر؛ اما شکل‌پذیری آن کمتر است.

بیشتر بخوانید: تفاوت فولاد ST37 و ST52

جمع‌بندی

ورق‌های فولادی بر اساس درصد کربن به انواع مختلفی تقسیم می‌شوند که یکی از مهم‌ترین آن‌ها ورق سیاه ST37 است. این ورق، جزء ورق‌های کم‌کربن و نرم محسوب می‌شود که با مقاومت بالا در برابر فشار و انعطاف‌پذیری خوب، کاربرد گسترده‌ای در صنایع مختلف به‌ویژه ساختمان‌سازی دارد. درصد کربن به‌کاررفته‌شده در این ورق، بین ۰٫۱۴ تا ۰٫۵ درصد متغیر بوده و بر این اساس خود به سه سطح یک تا سه تقسیم می‌شود. انعطاف‌پذیرترین و جوش‌پذیرترین نوع این ورق، سطح سه‌ است.

ورق ST37 در کشور ما توسط تولیدکننده‌های مختلفی مانند فولاد مبارکه اصفهان و فولاد اکسین تولید می‌شود. این تولیدکننده‌ها ورق‌های خود را با ضخامت ۱٫۲ تا ۵۰ میلی‌متر، با عرض یک تا دو و طول یک تا ۶ متر در اوزان مختلف از ۳۲ تا ۴۸۰۰ کیلوگرم به ازای هر رول تولید می‌کنند. از مهم‌ترین عوامل تاثیرگذار در قیمت این محصول می‌توان به قیمت ارز، وضعیت بازار مسکن، اعتبار برند و کیفیت تولید و قیمت سوخت اشاره کرد. با تماس با کارشناسان فولادینو از آخرین قیمت ورق سیاه ST37 با ابعاد و برند مدنظر خود مطلع شوید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *