لوله اسپیرال چیست و چه کاربردی دارد؟

لوله اسپیرال چیست و چه کاربردی دارد؟

لوله اسپیرال یکی از انواع مقاطع آهنی است که به واسطه روش تولید متفاوت خود نسبت به سایر لوله‌های موجود، کاربردهای متنوعی به خود گرفته است. در این مقاله به بررسی نحوه تولید این لوله، انواع موجود در بازار، مزایای این نوع لوله نسبت به حالت درز مستقیم و کاربردهای آن می‌پردازیم.

لوله اسپیرال چگونه تولید می‌شود؟

پیشتر گفته شد که لوله اسپیرال به شیوه‌ی نسبتا متفاوتی نسبت به سایر لوله‌های درزدار تولید می‌شود. اما این تفاوت در چیست؟ برای تولید لوله اسپیرال، ابتدا کلاف ورق باز شده و آماده سازی اولیه می‌شود. این آماده‌ سازی شامل تابگیری و برش لبه و موارد اینچنینی می‌شود.

تفاوت لوله اسپیرال و لوله درز مستقیم

در مرحله بعد اولین تفاوت نمایان می‌شود. ورق باز شده در لوله درز مستقیم به صورت ثابت و با تعدادی غلطک به شکل لوله در می‌آید و سپس دو لبه نهایی جوش داده می‌شود اما در لوله اسپیرال، ورق به صورت مارپیچ درحال شکل گیری است و به طور پیوسته در فصل مشترک ورق در حال شکل گیری و قیمت قبلی ورق که به صورت لوله در آمده است، جوشکاری انجام می‌شود تا اتصال برقرار گردد.
تفاوت و تمایز دوم لوله‌های اسپیرال نسبت به درز مستقیم، نوع تکنیک جوشکاری مورد استفاده در این دو نوع لوله است. در حالت درز دار معمولی، عموما از جوشکاری مقاومتی استفاده می‌شود حال آنکه در حالت اسپیرال، تکنیک جوشکاری قوسی زیر پودری به کار می‌رود.

جوشکاری زیر پودری (Submerged Arc Welding)

جوشکاری زیر پودری یکی از انواع روش‌های جوش قوسی می‌باشد. در این روش، عملیات جوشکاری با حرارت ایجاد شده از برقراری قوس الکتریکی بین الکترود و قطعه کار، انجام می‌شود. الکترود مورد استفاده در جوش زیر پودری حاوی موادی است که در ناحیه جوش ایجاد فلاکس می‌کند. فلاکس در واقع در ناحیه جوش با اعمال حرارت تبدیل به گاز  می‌شود که با شار خود از حوضچه و گرده جوش در مقابل اکسیژن و آلودگی‌های محیطی جلوگیری کرده و اصطلاحا جوش تمیز‌تری را در اختیار قرار می‌دهد. بدیهی است که هرچه نحوه‌ی جوش، بی‌نقص‌تر باشد، کیفیت لوله‌ی تولید شده نیز بالاتر می‌رود.

استفاده از جوشکاری زیر پودری این امکان را به کاربر می‌دهد که حتی بتواند افزودنی‌های مورد نیاز که قصد اضافه شدن آن‌ها به ناحیه جوش دارد، به راحتی انجام دهد.

منبع
جوشکاری زیر پودری

کاربرد لوله اسپیرال

کاربرد و اهمیت لوله اسپیرال به قدری زیاد است که این محصول، در بین ۲۰ محصول کلیدی در بین تمامی اقلام تولید شده در کشور چین به حساب می‌آید.

پل لوله اسپیرال

مهم‌ترین کاربرد لوله اسپیرال در انتقال سیالات می‌باشد. از این رو، در مهندسی آب و کشاورزی، خطوط انتقال نفت و گاز و صنایع مرتبط با شیمی، استفاده از این محصول بسیار پر اهمیت است.

همچنین، از این نوع لوله، در صنایع ساختمانی و سازه‌های عمرانی استفاده می‌شود.  از جمله موارد کاربردهای عمرانی لوله جوش مارپیچ می‌توان به ساخت پل و خرپا، لوله‌های تحت فشار نظیر لوله‌های مورد استفاده در کاربری‌های دریایی اشاره کرد.

دلیل کاربرد گسترده این لوله، توانایی بالای آن در تحمل فشار و کارایی بالا تحت این شرایط است که خود ناشی از کیفیت و نحوه‌ی جوشکاری اعمال شده در آن است.

منبع

مزایای استفاده از لوله اسپیرال

 همانطور که در این مقاله به آن اشاره شده، استفاده از جوشکاری مارپیچ این امکان را فراهم می‌کند که لوله بتواند خواص مکانیکی بالایی را داشته باشد. علاوه بر آن، جوشکاری زیرپودری باعث می‌شود که اپراتور بتواند هرگونه ماده تقویت‌کننده‌ای که می‌خواهد به ناحیه جوش وارد کند را به آسانی از طریق الکترود و فلاکس اضافه کند. علاوه بر این موارد، در حین جوشکاری و به واسطه به وجود آمدن گاز محافظ در ناحیه جوش، آسیب رسیدن به حداقل میزان خود می‌رسد.
علاوه بر موارد فوق الذکر، یکی از دلایل محبوبیت لوله اسپیرال، تنوع در میزان قطر و گوشته تولیدی آن است. این محصول امکان تولید در قطرهای کم تا بسیار بزرگ را دارد.

کارخانه‌های تولید کننده لوله اسپیرال در ایران

این محصول از جمله مواردی است که به تکنولوژی نسبتا پیشرفته‌تری نسبت به حالت درزدار نیاز دارد به همین دلیل کارخانه‌های تولید کننده آن در کشور نسبتا محدود و انگشت شمار می‌باشند. کارخانه لوله ایران اسپیرال را می‌توان مهم‌ترین کارخانه در این زمینه دانست. این شرکت در اطراف اصفهان و با زیربنای تقریبی ۳۰ متر مربع واقع شده است. پس از آن، کارخانه‌های لوله سازی اهواز و گروه صنعتی صفا اشاره کرد.

جمع‌بندی

در این مقاله تلاش شد تا ابتدا آشنایی مقدماتی با لوله اسپیرال انجام شود. مزایای این محصول و کاربردها و صنایع استفاده کننده از آن مورد بحث قرار گرفت و پس از آن، کارخانه‌های تولید کننده داخلی لوله اسپیرال معرفی شد. شما عیزان می‌توانید برای مشاهده لیست قیمت انواع مقاطع آهنی از جمله انواع لوله اسپیرال، مانیسمان و درزدار، به وبسایت فولاژ مراجعه کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *