فلز، یکی از پرکاربردترین و البته مقاومترین عناصری است که در دنیای امروز و در صنایع مختلف بهوفور به کار گرفته میشود. اما این فلز برای آنکه جلوه زیبا و همچنین مقاومت در برابر خوردگی و عوامل محیطی داشته باشد، نیازمند یکلایه پوشش یا روکش است که از آن محافظت کند. روکشهای مختلفی وجود دارد که یکی از جدیدترین آنها، پوشش دهی پودری است.
احتمالا شما هم این سؤال در ذهنتان ایجاد شده که پوشش دهی پودری چیست؟ همانطور که از نام آن مشخص است ساختار پودر مانند داشته و بر روی سطوح فلزی پاشیده میشود. ضمن آنکه باعث یکدست شدن ظاهر سطح میشود، در صورت رنگی بودن میتواند زیبایی ظاهری را برای آن فراهم سازد و مانع از خوردگی و خراش سطح فلز گردد. برای کسب اطلاعات بیشتر در ادامه با فولادینو همراه شوید.
فهرست این مطلب
رنگ پودری یا رنگ الکترواستاتیک چیست؟
برای پاسخ به سؤال پوشش دهی پودری چیست ابتدا باید با رنگ پودری آشنا شوید. پوششدهی پودری یا همان پوشش با پودر از ترکیبات گوناگونی همچون رزین، پرکنندهها، افزودنیها، دانههای رنگی و… ساخته شدهاند. در دستهبندی رنگهای خشک قرار دارند و بدون حلال هستند. یعنی برای استفاده نیاز به هیچ مایعی ندارند و رنگابه نمیشوند.
به همین خاطر هیچگونه بخار تیر یا هر بخار دیگری را تولید نمیکند. امکان بازیافت داشته و میتوان برای بار چندم از رنگ استفاده کرد. به همین خاطر جز انتخابهای هوشمندانه و مقرونبهصرفه است.
انواع رنگ پودری پوششی
بعد از اینکه فهمیدیم پوششدهی پودری چیست باید بدانیم که رنگهای پوششی باتوجهبه ترکیباتی که دارند، دارای انواع گوناگونی هستند. از رایجترین انواع آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱) پوشش پلیاستر
این نوع رنگ پودری در برابر تابش نور خورشید بسیار مقاوم است. میتوان در فضاهای باز از آن استفاده کرد. از رایجترین کاربردهای آن عبارتاند از:
- تابلو برق
- قطعات خودرو
- کولر
- و…
۲) پوشش پلییورتان
مقاومت فیزیکی این دسته از رنگ پوششی باعث شهرت آن شده است. تغییرات جوی هم تأثیری روی آن ندارد و در موارد تخصصی به کار گرفته میشود.
۳) پوشش اپوکسی پلیاستر
به این نوع رنگ، رنگ هیبریدی هم گفته میشود که بسیار چشمنواز است. در برابر شرایط جوی ایمن بوده و قیمت مناسبی دارد. همین امر سبب شده تا بسیار پرفروش باشد.
ضخامت رنگ الکترواستاتیک یا رنگ پودری
یکی دیگر از نکات مهمی که باید بعد از پرسش پوشش دهی پودری چیست در نظر گرفت این هست که همانند دیگر رنگها، الکترواستاتیک هم برای مصارف خانگی ضخامت حدودی 30 الی 80 میکرون را دارد. اما برای مصارف صنعتی و غیر خانگی که احتمال قرارگیری آن در معرض عوامل تخریبکننده زیاد است، ضخامت بیشتری خواهد داشت. ممکن است برای رنگهای سده برابر با 60 الی 70 میکرون باشد. اما زمانی که برای رنگهای چکشی و چرمی استفاده میشود باید حداقل 100 میکرون ضخامت داشته باشد.
انواع پوشش دهی پودری چیست؟
شیوههای پوشش دهی با پودر بسیار متنوع است. شما میتوانید به روشهای مختلفی رنگآمیزی را انجام دهید که رایجترین آنها عبارتاند از:
1- پیش گرما: ابتدا قطعه و سطح مدنظر در معرض حرارت قرار گرفته شده و بعد از افزایش دمای آن، رنگ به سطح آن پاشیده میشود. چسبندگی رنگ در این روش بسیار بیشتر است.
2- پس گرما: برخلاف شیوه قبل، ابتدا رنگ بر روی سطح پاشیده شده و سپس در معرض حرارت قرار میگیرد. رایجترین شیوه رنگآمیزی پوششدهی پودری در ایران، پس گرما است.
3- مشعل پاش: برای این شیوه از یک تفنگ رنگ پاش استفاده میشود که دارای مشعل بوده و حین پاشیدن پودر رنگ حرارت را هم اعمال میکند.
4- مادون قرمز: در این روش ابتدا پودر رنگی به واسطه تفنگ روی سطح پخش میشود و سپس قسمت رنگ شده زیر نور مادون قرمز قرار میگیرد تا سخت شود.
نکته مهم: هر یک از این روشها با توجه به ابعاد قطعه، کاربرد و جنس آن انتخاب میشود.
کاربرد پوششدهی پودری و رنگ الکترواستاتیک
این نوع رنگ نیاز به حلال نداشته و سازگاری بالایی دارد. به همین خاطر در صنایع بسیار متنوعی قابلاستفاده است. از پراستفادهترین مصارف آن میتوان موارد زیر را نام برد:
- خودروسازی
- مبلمان
- اتاقک فلزی
- درب و قفسه
- شیرآلات
- ماشینآلات کشاورزی
- ظروف فلزی
- تجهیزات اداری
- ابزارآلات صنعتی
- ظروف تفلون
- تجهیزات اطفای حریق
- رادیاتورها
- جعبه آتشنشانی
- تابلو برق
بیشتر بخوانید: معروفترین روشهای پوششدهی فلزات کدامند؟
پوشش دهی پودری برای چه فلزاتی کاربرد دارد؟
بعد از اینکه یاد گرفتیم پوششدهی پودری چیست و چه انواعی دارد نیاز است که با کاربردهای آن هم آشنا شویم. بهصورت کلی میتوان گفت هر قطعهای که هادی جریان برق باشد و بتواند در برابر دما مقاومت از خود نشان دهد، امکان رنگآمیزی با رنگ پودری را دارد. در پوشش دهی پودری، مواد بهصورت یکدست روی سطح پخش شده و کاملا یکنواخت است. فلزاتی که در تماس با دیگر متریال هستند هم برای این نوع پوششدهی گزینه مناسبی خواهند بود.
از سری فلزاتی که میتوانید پوشش دهی پودری را روی آن انجام دهید میتوان موارد زیر را نام برد:
- آلومینیوم
- فولاد
- استیل
نحوه انجام پوشش دهی پودری چیست؟
رنگهای پودری بهصورت آماده مصرف عرضه میشوند و بهصورت پودر و آسیاب شده هستند. علاوه بر ایجاد مقاومت و محافظت از قطعه مدنظر بهمنظور زیباسازی آن هم میتوان از این رنگها بهره برد. شما با در نظر داشتن جنس و ابعاد قطعه باید یکی از روشهای انجام پوششدهی پودری را که پیشتر گفتیم انتخاب کنید.
برای مثال: اگر قطعه شما درون کوره جا نمیشود باید از روش مشعل استفاده کنید. با بررسی قطعه خود میتوانید بهترین شیوه را انتخاب کرده و آن را پیش بگیرید. اما در زمان انجام این عمل باید به یک سری نکات توجه کنید:
1- گرما بهاندازهای نباشد که به قطعه آسیب برساند.
2- پیش از انجام عمل پوششدهی، سطح مدنظر را صیقل بزنید تا کاملا صاف و یکدست باشد.
3- قطعه را در حین پودرپاشی به حرکت درآورید تا تمامی سطح آن بهصورت یکسان رنگ بگیرد.
جمعبندی
حال که به پاسخ پوشش دهی پودری چیست رسیدهایم، احتمالا شما هم تصمیم به خرید این نوع رنگ و استفاده از آنها در مصارف خانگی و غیره دارید. لازم به ذکر است که اگر تجربه و مهارت کافی برای رنگآمیزی و پوششدهی با استفاده از این پودر را ندارید، بهتر است دستبهکار نشوید و عمل رنگآمیزی با آن را به یک فرد متخصص و باتجربه بسپارید.
شما میتوانید جهت خرید انواع محصولات فولادی و مشاهده قیمت روز محصولات به وبسایت فولادینو مراجعه کرده و با استفاده از راههای ارتباطی مشخص شده در سایت، اقدام به خرید محصول مورد نظر خود نمایید.