فهرست این مطلب
مقدمه
سقف عرشه فولادی یکی از سبکهای جدید در اجرای سقف است که با توجه به ویژگیهای منحصر به فرد خود، طرفداران زیادی را پیدا کرده است. در این مقاله قصد داریم تا درباره این سقف اطلاعات کاملی را خدمت شما ارائه دهیم و شما را با آن بیشتر آشنا کنیم. با فولادینو همراه باشید.
دیتیل سقف عرشه فولادی چیست؟
سقف عرشه فولادی، سقفی است که از یک سازه ی فلزی موج دار ساخته شده است. البته این نوع سقف به نامهای دیگری از جمله: عرشه فلزی، متال دک، عرشه کفی و عرشه Q شناخته میشود. اما اصطلاح عرشه فولادی و متال دک رواج بیشتری دارد. البته این نوع سازهها که از ورقهای فولادی گالوانیزه تشکیل شدهاند، در اجرای کف ساختمانها نیز کاربرد دارند. این نوع سقف را معمولا روی تیر آهن سوار کرده که باعث ایجاد یک سکوی مقاوم میشود و میتوان بدین وسیله، به راحتی مواد مختلفی نظیر بتن، عایقها و عضوهای ضد آب را در سقف به کار برد.
انواع سقف عرشه فولادی چیست؟
سقفهای عرشه فولادی به طور کلی به صورت معمولی، کامپوزیت و قالبی وجود دارند. این نوع سقفها بر اساس ویژگیهای مختلفی مورد دسته بندی قرار میگیرند. نوع کاربری، شکل و ابعاد از جملهی این ویژگیها هستند. اما در این میان عمق و عرض بالها (فاصله ی دندانهها) و برخورداری از آج مهمترین عوامل دستهبندی آنها هستند.
سقفهای عرشه فولادی معمولی
این نوع سقفها برای سقفهایی مناسب است که کم شیب، صاف یا طاق دار باشد. شهرت این سقف به دلیل برخورداری از مقاومت بالا، وزن پایین و هزینهی مناسب اجرای آسان است. این نوع سقف خود به چند دسته تقسیم میشود که همهی آنها در ادامه همراه با مشخصات نام برده شده است.
سقفهای عرشه فولادی معمولی نوع A:
این نوع سقفهها دارای دندانههای باریک هستند.
سقفهای عرشه فولادی معمولی نوع B:
این نوع سقفها دارای دندانههای پهن هستند.
سقفهای عرشه فولادی معمولی نوع F:
این نوع سقف از لحاظ پهنا، دارای دندانههای متوسط است.
سقفهای عرشه فولادی معمولی نوع N:
دندانههای عمیق و پهن از مشخصات این نوع سقف است.
سقف های عرشه فولادی کامپوزیت
هدف از استفاده از چنین سقفی ایجاد یکپارچگی بیشتر میان دال بتنی با عرشه فولادی است. انواع آن نیز به همراه جزئیات در ادامه آمده است.
سقف های عرشه فولادی کامپوزیتی نوع SB
این نوع سقفها از لحاظ عمق و ابعاد بال به سه دسته تقسیم میشود که در نوع اول بالهای ورق استفاده شده به صورت صاف و در نوع دوم و سوم به صورت آجدار است.
نوع اول سقف های عرشه فولادی کامپوزیتی نوع SB:
نوع دوم سقف های عرشه فولادی کامپوزیتی نوع SB:
نوع سوم سقف های عرشه فولادی کامپوزیتی نوع SB:
سقف های عرشه فولادی کامپوزیتی نوع SBR
سقف های عرشه فولادی قالبی
این نوع سقفها دارای قالب فولادی دائمی هستند که مربوط به بتن ریزی دال کف است. این کار سبب میشود تا قالبگذاریهای موقتی حذف شده و در نتیجه در هزینه و وقت صرفهجویی شود. این نوع قالبها معمولا از عمق کمتری نسبت به عرشههای فولادی مورد استفاده برخوردارند. انواع این نوع سقف هم در ادامه آورده شده است.
قالب عرشه فولادی S3
قالب عرشه فولادی TF 75
قالب عرشه فولادی TF 150
مزایا و معایب استفاده از سقف عرشه فولادی چیست؟
در این قسمت به مزایا و معایب سقف عرشه فولادی اشاره خواهیم کرد.
مزایا:
مزایا این سقف عبارت است از:
- سقفهای عرشه فولادی دارای سرعت اجرای بسیار بالایی هستند. به دلیل آن که این نوع سقفها از وزن کمی برخوردار هستند، برای جا به جایی آنها نیازی به استفاده از جرثقیل نبوده و به همین دلیل به آسانی و سرعت قابل اجرا هستند.
- وزن پایین این نوع سقفها باعث میشود تا از قابلیت حمل و نقل آسانی برخوردار باشند.
- وزن پایین این نوع سقف و یکپارچگی آن باعث میشود تا در حین اجرای آن نیازی به شمعبندی وجود نداشته باشد.
- استفاده از این نوع سقف امکان اجرای همزمان چند سقف را به مجری طرح داده و سرعت تکمیل پروژه را بالاتر میبرد.
- این نوع سقف به دلیل آن که خود به صورت یک قالب ماندگار عمل میکند، مرحله ی قالب بندی را از اجرای سقف حذف مینماید.
- ویژگیهای سقفهای عرشه فولادی در کاهش نیروی انسانی موثر است.
- استفاده از این نوع سقف، کاهش بار مرده و در نتیجه کاهش هزینه را در بر خواهد داشت. علاوه بر آن کاهش بار مرده در افزایش ایمنی در برابر زلزله نیز موثر است.
- با استفاده از این نوع سقف، به دلیل مقاومت بالا و عدم قالببندی، مشکلاتی نظیر باز شدن ناگهانی قالب و یا گیر کردن پای افراد درون آرماتورها پیش نمیآید. در ضمن به دلیل آن که این سقف به سرعت اجرا میشود و به تیرهای فرعی اتصال می یابد، خطرات ناشی از افتادن تجهیزات و افراد را از طبقات بالایی کاهش میدهد. بنابراین ایمنی زیادی را به همراه دارد.
- این نوع سقف کاهش ضخامت سقف و در نتیجه، صرفه جویی در مصالح و هزینه را در پی دارد.
- این سقف بتن کمتری را مصرف میکند.
- نسبت مقاومت این نوع سقف به وزن آن بسیار بالا است.
- اجرای چنین سقفهایی به دلیل نظم و یکپارچگی، از زیبایی بصری خوبی برخوردار است.
- نصب و اجرای آن بسیار آسان است و عبور دادن کابلها و لولهها درون آن بسیار راحت تر انجام میگیرد.
- چنین سقفهایی به دلیل آن که در سازههای مختلف با ابعاد متنوع قابل اجرا باشد، از تنوع کاربری بالایی برخوردار است.
- وجود روکش گالوانیزه در عرشههای این سقف باعث ایجاد مقاومت آن در برابر شرایط مختلف آب و هوایی نظیر رطوبت و گرما میشود. به علاوه از خوردگی، پوسیدگی و زنگ زدن آن نیز جلوگیری میکند.
- هنگام اجرای این سقف امکان عایق سازی آن از نظر صدا و حرارت هم وجود دارد.
- سقفهای عرشه فولادی از طول عمر بالایی برخوردار هستند.
معایب:
معایب این سقف به صورت زیر است:
- ورق این نوع سقفها در برابر ضربههای شدید آسیب پذیر است. لذا در مراحل بارگیری و حمل و نقل آن باید با احتیاط عمل کرد.
- سقفهای عرشه فولادی که دهانهای بزرگتر از 3 متر دارند به شمعبندی نیاز پیدا میکنند.
- البته این معایب در برابر مزایای استفاده از آن قابل چشمپوشی خواهند بود.
کاربرد سقفهای عرشه فولادی
این نوع سقف در ساخت بسیاری از سازهها قابل استفاده است. به دلیل تنوع بالایی که در انواع آن وجود دارد، از این نوع سقف میتوان در شرایط آب و هوایی مختلفی استفاده کرد. البته سقفهای عرشه فولادی در سازههایی با ابعاد گوناگون هم قابل اجرا بوده و سازهها با کاربری مختلف مسکونی، تجاری، اداری و … به خوبی می توانند از مزایای این سقف بهره مند شوند. بنابراین کاربرد این گونه سقفها بسیار وسیع است.
مشخصات فنی سقف عرشه فولادی چیست؟
در رابطه با مشخصات فنی باید گفت که برای انتخاب تیر و تیرچهها، فاصله دهانه و نوع تیرها، نوع مقطع عرشه و ضخامت آن، نیاز است تا طراحیهایی صورت گیرد. این طراحیها نیازمند محاسباتی هستند که از طریق جداول استانداردی که در دفترچهای به صورت مدون طراحی شده است، انجام میپذیرد. بنابراین برای اطلاع از مشخصات فنی مناسب با هر سازه ای باید به آیین نامهها و دفترچههای راهنما مراجعه کرد.
نحوهی ساخت و اجرای سقف عرشه فولادی
مرحله ی اول: جانمایی ورق فولادی
در این مرحله به چیدن ورقهای گالوانیزه روی دهانههای تیرهای نگهدارنده پرداخته میشود. حمل این ورقها به دلیل وزن کم با دستگاههای کوچک قابل انجام است.
مرحله ی دوم: ثبت کردن و فلاشینگ ورق فولادی
این مرحله مربوط به اتصال ورقهای فولادی به بال تیرهای زیرین است. برای تکمیل این مرحله، فلاشینگ لبههای ورق نیز صورت میپذیرد.
مرحله ی سوم: اتصال ورق فولادی به تیر توسط گل میخ
این مرحله مخصوص اتصال ورقهای فولادی به بال تیرهای نگهدارنده از طریق گل میخ است. این مرحله باید بلافاصله بعد از مراحل یک و دو انجام شود.
مرحله ی چهارم: آرماتوربندی
این مرحله به روش دستی و یا مشهای آماده بر روی ورق انجام میشود. روش دستی در واقع همان بستن میلگرد و مفتول است. البته اگر از بتن الیافی در اجرای سقف استفاده شود، این مرحله حذف خواهد شد.
مرحله ی پنجم: اتصال گل میخ به شبکه ی آرماتور
هدف از این کار ثابت کردن شبکه ی آرماتور است.
مرحله ی ششم: بتن ریزی
این مرحله آخرین مرحلهی اجرای سقفهای عرشه فولادی بوده و در آن بتن سبک یا معمولی به کار گرفته میشود.
قیمت سقف عرشه فولادی
به طور کلی سقفهای عرشه فولادی برای استفاده در سازه به دلیل مزایای زیادی که دارند، به کاهش هزینهها کمک زیادی میکنند. اما قیمت آنها به طور مستقیم با قیمت روز ورق فولادی و گالوانیزه محاسبه میشود. عواملی نیز وجود دارد که روی قیمت اینگونه سقفها موثر است. مثلا خصوصیات فیزیکی نظیر ضخامت ورق گالوانیزه روی قیمت آن موثر خواهد بود. خصوصیات شیمیایی پوشش فلزی ورق و نوع آلیاژ ترکیبی آن هم از دیگر عوامل موثر در قیمت به شمار میآید. پوشش رنگی ورق و به کار گیری ویژگیهای پس رنگزدگی و پیش رنگزدگی هم روی قیمت تمام شدهی این گونه سقفها موثر است. جهت سفارش و اطلاع از قیمت عرشه فولادی با شماره ۶۶۲۰۰۲۰۰ –۰۲۱ تماس حاصل فرمایید.
تفاوت سقف مرکب عرشه فولادی و سقف مرکب معمولی
تفاوتهای این دو نوع سقف در قسمت زیر آورده شده است:
- اولین تفاوت این دو نوع سقف در این است که مرحله ی قالببندی که در سقفهای مرکب معمولی وجود دارد، در سقفهای مرکب عرشه فولادی حذف میشود. این موضوع سرعت اجرا را افزایش میدهد.
- به دلیل آن که سقفهای عرشه فولادی باعث صرفه جویی در زمان و هزینه میشوند، سرمایه را سریعتر از سقفهای معمولی باز میگردانند.
- در سقفهای عرشه فولادی میتوان چند سقف را به صورت همزمان اجرا کرد. اما این امکان در سقفهای مرکب معمولی وجود ندارد.
- تعداد تیرهای فرعی سقفهای عرشه فولادی از سقفهای معمولی کمتر است. در نتیجه هزینهی انجام آن هم پایینتر خواهد بود.
- آرماتورهای به کار رفته در سقفهای عرشه فولادی نسبت به سقفهای معمولی کمتر هستند.
- سقفهای عرشه فولادی مقاومت بیشتری در برابر زلزله دارند.
- در صورت استفاده از سقف عرشه فولادی، باید از برش گل میخ با مقاومت کمتری استفاده کرد.
جمعبندی
در این نوشتار درباره اطلاعات مختلفی مانند مشخصات، مزایا و معایب، نحوهی ساخت و اجرا، انواع و کاربرد سقف عرشه فولادی صحبت کردیم و تلاش بر این شد تا شما را با این محصول بیشتر آشنا کنیم. به منظور خرید و سفارش انواع محصولات فولادی و اطلاع از قیمت روز میتوانید به وبسایت فولادینو مراجعه کنید. جهت مشاهده سایر مقالات بر روی لینک گذاشته شده کلیک کنید.