فهرست این مطلب
مقدمه
یکی از مهمترین فراوردههای بر پایه آهن، ورق میباشد که براساس عواملی مانند ضخامت نهایی، استفاده از نورد گرم یا سرد و همچنین عملیات ثانویه اعمالی روی آن، دارای کاربردهای متنوع و گسترده میباشد. از جمله این کاربردها میتوان به صنایع دریایی اشاره کرد. احتمالا برای شما هم این سوال پیش آمده است که چگونه کشتیها بر روی دریا و زیردریاییها زیر دریا شناورند و غرق نمیشوند؟ بدنه آنها از چه جنسی است که سالها در آب شور دوام میآورند و زنگ نمیزنند؟ در این مقاله به سوالهاي مطرح شده جواب میدهیم و شما را با ورق دریایی آشنا خواهیم کرد.
تعریف ورق دریایی
ورق دریایی به نوعی از ورقهای آلیاژی گفته میشود که در بدنه، عرشه و کف انواع کشتیها، قایقهای کوچک و بزرگ، زیردریایی و شناورهای دریایی مورد استفاده واقع میشوند. این ورق ها از روش نورد گرم تولید میشوند و دارای خواص به خصوصی مانند جوشپذیری بالا، استحکام زیاد و مقاومت بالا در برابر خوردگی به وسیله مواد شیمیایی و آب شور دریا میباشند.
انواع ورقهای دریایی
این محصول با توجه به استانداردهای مشخصی تولید شده و به طور کلی به سه دسته ورق A36، ورق GL-A و ورق LR-A تقسیم میشود.
ورق A36
این نوع ورق از پرکاربردترین ورقهای دریایی میباشد که از طریق نورد گرم تولید میشود و در دسته فولادهای کم کربن قرار میگیرد. ورقهای A36 به دلیل وجود عناصر مختلفی مانند نیکل، مولیبدن و وانادیم نسبت به سایر ورقهای فولادی، مقاومت به خوردگی بالاتری را دارا میباشد و به دلیل داشتن مقدار کمی از کربن در عملیات ماشینکاری، جوشکاری و فرم پذیری به راحتی شکل داده میشوند و بسیار منعطف میباشند. این محصول معمولا در بازار در ضخامتهای 2 الی 6 میلیمتر و ابعاد استاندارد 1.5 در 6 متر و 2 در 6 متر موجود میباشند. شرکت های مختلف اسکله و کشتیسازی، با توجه به ابعاد استاندارد، این ورق را به شکل تسمه و ذوزنقه برش داده و از آن استفاده میکنند. همچنین مقاومت تسلیم این ورق حدود 200 مگاپاسکال بوده و برای تولید این نوع ورق از روش کوره الکتریکی یا اکسیژن پایه استفاده میشود. ورق A36 معمولا در مناطقی که رطوبت، آب شور و محیطهایی که املاح وجود دارد به کاربرده میشود. از ویژگی های بارز این محصول، قابلیت انجام ذوب فولاد در تعداد دفعات بالا و تستهای مختلف است که باعث ساخت و پرکاربرد بودن این محصول شده است.
ورق GL-A
این محصول بالاترین کیفیت را بین ورقهای دریایی دارد و به طور خاص برای صنایع کشتیسازی و زیردریایی استفاده میشود. مقاومت کششی این ورق بین 400 الی 520 مگاپاسکال و استحکام تسلیم این ورق حدود 235 مگاپاسکال است. از ویژگیهای چشمگیر این محصول، مقاومت در برابر خوردگی در محیط آب شور میباشد.
ورق LR-A
این ورق دریایی دارای چند دسته بوده و به انواع ورقهای AH32، LR AH40، LR AH36 و LR تقسیم میشود. مقاومت تسلیم و کشش نهایی این محصول نیز بسیار شبیه به ورق GL-A است و توان کششی آن بسیار بالا میباشد. این ورق به دلیل جوش پذیری و برش پذیری مناسب باعث صرفهجویی در هزینه میشود و هزینه تولید را پایین میآورد.
کاربرد ورق دریایی
از ورقهای دریایی با توجه ویژگیهای خاص این محصول در صنایع دریایی و بخشهایی که به صورت مستقیم با آب دریا، رطوبت و به طور کلی در مواردی که امکان زنگزدگی وجود دارد، استفاده میشود. در ادامه به مواردی که برای ساخت انها از ورق دریایی استفاده میشود، اشاره خواهیم کرد.
- کشتی و زیردریایی
- سکوی نفتی
- فانوس دریایی
- لولههای انتقال دهنده آب، نفت و گاز از دریا به خشکی
- یدک کش
- لندینگ گراف
- پایهها و کف اسکله دریایی
- بارج یا شناور چند منظوره
چگونگی محاسبه وزن ورق دریایی
برای محاسبه وزن ورق دریایی، طول، عرض و ضخامت ورق را در هم ضرب می کنیم، سپس عدد به دست آمده را بر 1000 تقسیم و در 7.8 ضرب می کنیم. فرمول محاسبه به صورت زیر میباشد:
1000 / 7.8 × طول ورق × عرض ورق × ضخامت ورق = محاسبه وزن ورق دریایی
مهمترین کارخانههای تولید کننده ورق دریایی
ورقهای دریایی موجود در بازار ایران به دو دسته تقسیم میشوند. برخی از این ورقها به صورت وارداتی بوده و برخی نیز توسط کارخانههای داخلی تولید میشوند. لیست کارخانههای مهم تولید کننده این نوع ورق به شرح زیر است:
- اکسین خوزستان
- فولاد مبارکه اصفهان
- دانکوک کره
- هیوندای کره
- اورال استیل روسیه
- دوفرکو بلژیک
- ایلیچ اوکراین
جمع بندی
در این مقاله تلاش بر این شد که به صورت مختصر و مفید اطلاعاتی درباره ورق دریایی، انواع ورق دریایی، موارد مورد استفاده از این محصول و مهمترین کارخانههای تولید کننده آن خدمت شما ارائه دهیم و شما را با این محصول خاص بیشتر آشنا کنیم. جهت اطلاع از قیمت روز محصولات فولادی، دریافت مشاوره، خرید و همچنین مطالعه مقالههای مرتبط میتوانید به وبسایت فولادینو مراجعه کرده و به تمامی موارد گفته شده دسترسی داشته باشید.