بولت چیست؟ با انواع و کاربردهای آن آشنا شوید

بولت چیست؟ با انواع و کاربردهای آن آشنا شوید

امروزه از ابزار‌های متنوعی برای انجام پروژه‌های مختلف و صنایع گوناگون استفاده می‌شود که در اندازه‌های کوچک و بزرگ تولید می‌شوند. یکی از از این ابزار‌‌های مهم، بولت است که به منظور محکم کردن و نصب سازه‌های مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد و نقش مهمی در راستای ایمنی این سازه‌ها ایفا می‌کند. در این مقاله قصد داریم تا شما را با این محصول بیشتر آشنا کنیم و درباره انواع و کاربرد‌های آن نیز صحبت خواهیم کرد. با فولادینو همراه باشید.

تعریف بولت

به نظر شما بولت چیست؟ اگر بخواهیم پاسخ این سوال را بدهیم، می‌توان اینگونه گفت که بولت یا همان پیچ، نوعی بست از جنس میلگرد است که در ساخت و ساز و پروژه‌های عمرانی استفاده می‌شود. یکی از کاربرد‌های بولت، اتصال ایجاد کردن بین صفحه زیر ستون و فونداسیون است که به نوعی اصلی‌ترین کاربرد این محصول به حساب می‌آید. بولت‌ها در اندازه، طول و شکل‌های مختلفی تولید می‌شوند و هرکدام با توجه به ویژگی‌های ارائه دهنده مخصوص به خودشان، در موارد مختلف به کار گرفته می‌شوند. در ادامه به معرفی انواع بولت ساختمانی می‌پردازیم.


انواع بولت

همانطور که اشاره کردیم این محصول دارای تنوع و گستردگی بالایی است. در این قسمت به معرفی انواع این محصولات پرداخته و توضیحاتی ارائه خواهیم داد.

۱) انکر بولت (Anchor Bolt)

واژه انکر (anchor) در لغت به معنای محکم بستن، مهار کردن و یا چفت است. این ابزار به منظور چفت و بست کردن روی سطوح مختلف مانند بتن و یا برای ترمیم، تعمیر و گسترش دادن مصالح مختلف فولادی استفاده می‌شود. انکر بولت‌ها در انواع و جنس‌های مختلفی تولید، عرضه و در بازار موجود می‌باشند.

انکربولت

۲) رول بولت (Roll Bolt)

رول بولت یا انکر بولت مکانیکی به گروهی از ابزار‌ها گفته می‌شود که به روش مکانیکی در حفره‌های داخل بتن جایگذاری می‌شوند. یک قطعه استوانه‌ای، مهره و واشر و یک پیچ رولی با سر مخروطی شکل، اجزای این محصول را تشکیل می‌دهند.

رول بولت

۳) استاد بولت (Stud Bolt)

استاد بولت‌ها، نوعی از ابزار‌های متصل کننده است که به شکل یک پیچ گل‌دار بوده و مونتاژ و اجرای آن با مهره و واشر انجام می‌شود. این محصول به راحتی قابل مونتاژ بوده و هزینه نگهداری و تعمیر آن نیز بسیار پایین است. مجموعه عوامل گفته شده باعث شده است تا این محصول بسیار مقرون به صرفه باشد و علاوه بر آن به بالا رفتن سرعت اجرا و کم شدن زمان تحویل کار نیز بسیار کمک می‌کند. استاد بولت‌ها معمولا از جنس فولاد بوده و دارای پوشش‌های مختلفی مانند گالوانیزه، تفلون و استیل هستند.

استاد بولت

۴) یو بولت (U Bolt)

احتمالا دلیل نامگذاری این محصول را حدس زده‌اید. شکل ظاهری این محصول شبیه به حرف لاتین U بوده و انحنای داخل آن، کاربرد این محصول را به سطوح گردی مانند لوله مرتبط می‌کند. از یو بولت‌ها معمولا به منظور ساپورت لوله‌های نفت و گاز در پایپینگ استفاده می‌کنند و به دلیل همین کاربرد، این ابزار را بر اساس سایز و شماره لوله‌ها نامگذاری می‌کنند. به این صورت که بعد از کلمه‌ی یو بولت، یک عدد آورده می‌شود که آن عدد نشانگر این است که ابزار موردنظر، برای مهار لوله‌ای با آن سایز استفاده شده است. از پارامتر‌های مورد نیاز در انتخاب این محصول می‌توان به جنس آن، گام رزوه، قطر مفتول، شعاع خم و نوع پوشش اشاره کرد.

یو بولت

۵) آی بولت (Eye Bolt)

آی بولت‌ به دسته‌ای از پیچ‌ها گفته می‌شود که به دلیل داشتن یک حلقه در انتهای خود و شباهت این ابزار از لحاظ فیزیکی و ظاهری به چشم، به این اسم نام‌گذاری شده اند. از این حلقه برای اتصال طناب، نوار و یا زنجیر به آن استفاده می‌شود و برای کارهای جابجایی بسیار پرکاربرد است. 

آی بولت

۶) جی بولت (J Bolt)

این محصول از لحاظ شکل ظاهری به حرف لاتین J شبیه بوده، خاصیت قلابی دارد و در مواردی استفاده می‌شود که به یک قلاب گیرنده نیاز است. این پیچ همچنین توانایی جایگزین شدن با آی بولت را نیز دارد و باعث افزایش سرعت در کار و عمل باز و بسته شدن می‌شود. 

جی بولت

۷) هنگر بولت (Hanger Bolt)

از هنگر بولت‌ها زمانی استفاده می‌شود که به استحکام و سرعت بالا نیاز داشته باشیم و معمولا برای اتصال یک وسیله به اشیای چوبی کاربرد دارد. این ابزار نوعی از پیچ است که دو طرف آن دارای رزوه‌های متفاوت است و همانطور که گفتیم معمولا برای اتصال صفحات با دو جنس مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد.

هنگر بولت

کاربرد بولت

بولت‌ها بر اساس انواع مختلفشان، دارای کاربرد‌های متفاوتی هستند. در قسمت زیر به برخی از این کاربرد‌ها اشاره خواهیم کرد:

  • از انکربولت در نصب سقف‌های کاذب و پارتیشن، نصب لوازم بهداشتی در ساختمان، نصب تجهیزات بیمارستان، نصب پنل‌های پیش‌ساخته بتنی، نصب صفحات فلزی بر روی بتن و یا سایر مصالح ساختمانی و تقویت و ترمیم سازه‌های بتنی استفاده می‌شود.
  • از رول بولت‌ها در ایجاد صفحه پایه اتصال در سازه و صنعت ساختمان، صنایع مکانیکی،‌ تاسیسات و مخازن، آسانسور و پله برقی، مهار داربست، نصب ریل راه‌آهن و مترو، دکل‌های برقی و گاردریل استفاده می‌شود.
  • از استاد بولت علاوه بر صنایع نفت و گاز در صنایعی مانند ساختمان‌سازی، سیمان، خودروسازی، خطوط تولید ماشین آلات و معدن استفاده می‌شود.
  • از یو بولت به عنوان مهار کننده لوله‌ها، در صنایع کشتی‌رانی و به جهت بلند کردن لوله‌ها استفاده می‌شود.
  • کاربرد اصلی آی بولت جابجایی اجسام بوده و بیشتر به همین منظور از آن استفاده می‌شود.
  • از جی بولت معمولا به عنوان یک قلاب استفاده می‌شود و کاربردی نزدیک به آی بولت دارد.
  • از هنگر بولت بیشتر در صنعت مبلمان‌سازی و اتصال یک وسیله به اشیای چوبی استفاده می‌شود.

موارد اشاره شده تنها قسمت کوچکی از کاربرد‌های این ابزار به شمار می‌رود و گستردگی و تنوع کاربرد‌های این محصول بسیار بالا است.


جمع‌بندی

در این مقاله پس از تعریف این ابزار، به معرفی انواع و کاربرد‌ آن‌ها در صنایع مختلف پرداختیم و توضیحات مختصر و مفیدی را درباره هرکدام از آن‌ها خدمت شما کاربران فولادینو ارائه دادیم. برای دسترسی به مقالات مشابه و همچنین خرید و سفارش انواع مختلف محصولات فولادی به خصوص بولت و مهره، می‌توانید به وبسایت فولادینو مراجعه کرده و از خدمات ارائه شده توسط این سایت استفاده کنید. امکان دریافت مشاوره خرید انواع بولت و مهره نیز وجود دارد و تنها کافیست تا با شماره تلفن ۰۲۱۶۶۲۰۰۲۰۰ تماس حاصل نمایید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *