پروفیل صنعتی چیست؟ آشنایی با انواع و کاربردهای قوطی صنعتی

پروفیل صنعتی چیست؟

در صنعت ساختمان‌سازی مقاطع زیادی مورد استفاده قرار می‌گیرند که یکی از پرکاربردترین آن‌ها، پروفیل است. پروفیل در هر صنعتی، کاربرد مخصوص به خود را داشته و با توجه به ضرورت استفاده از آنها در حوزه‌های مختلف تعریف می‌شود. اگر شما هم نیاز به کسب اطلاعاتی در مورد این که پروفیل صنعتی چیست دارید، بهتر است مطلب پیش رویتان را از دست ندهید.

شما همراهان همیشگی مجموعه فولادسازان راه ابریشم می‌توانید با استفاده از مسیرهای ارتباطی مشخص شده از قیمت پروفیل صنعتی اطلاع پیدا کنید.

پروفیل صنعتی چیست؟

پروفیل صنعتی چیست؟ پروفیل صنعتی یا قوطی صنعتی به نوعی از پروفیل گفته می‌شود که از ورق‌هایی با ابعاد و ضخامت بزرگتر نسبت به سایر پروفیل‌ها در ساخت آن استفاده شده است و به نوعی به پروفیل‌هایی با ابعاد بزرگ و ضخامت بالا گفته می‌شود. با توجه به وزن بالای قوطی‌های صنعتی، این محصولات در بازار با نام پروفیل سنگین نیز شناخته می‌شوند.

بیشتر بخوانید: پروفیل چیست؟

تاریخچه پروفیل صنعتی 

بسیاری از بناهای تاریخی و تصاویرشان را در جاهای مختلف می‌بینیم که دارای ساختمانی متفاوت هستند و با استفاده از تجهیزاتی مانند چوب یا سنگ درست شده‌اند. این تجهیزات نوعی از پروفیل‌های قدیمی هستند که اکنون مدرن‌تر شده و مورد استفاده قرار می‌گیرند. 

قوطی صنعتی

با پیشرفت صنایع ساختمانی، جای این چوب و سنگ‌ها را پروفیل‌های امروزی گرفتند و در نهایت وارد بازار آهن‌آلات و ساختمان‌سازی شدند. در قرن 19 بود که اولین پروفیل‌ها در انگلستان ساخته و برای ساخت پل قوسی اسکاتلند مورد استفاده گرفت. این پل به عنوان اولین سازه‌ای که با پروفیل ساخته می‌شود، شناخته شد. پس از آن نیز کم کم استفاده از پروفیل صنعتی در دیگر ساختمان‌ها نیز به کار برده شد.

ویژگی‌های پروفیل صنعتی

به برخی از انواع قوطی صنعتی، پروفیل سنگین نیز گفته می‌شود و این نام به دلیل ویژگی‌های مخصوصی است که در ادامه به آن خواهیم پرداخت اما در میان دیگر ویژگی‌های این سازه می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • ضخامت بالا
  • ابعاد بزرگ و قابلیت انتخاب سایز مناسب
  • استحکام بالا
  • دارای استانداردهای ملی INSO 17003-1 و INSO 17003-2
  • وزن استاندارد
  • دارای انواع مختلف

انواع پروفیل صنعتی

برای تولید انواع پروفیل صنعتی، از دو روش کلی استفاده می‌شود که با اسامی نورد گرم و نورد سرد شناخته می‌شوند. در نهایت نیز پس از انجام مراحلی خاص این پروفیل‌ها در انواع زیر ساخته خواهند شد:

  • پروفیل تیرآهن: این تیرآهن‌ها مقاطع فولادی سخت و بلندی داشته و از آنها در تیرها و ستون‌های ساختمانی استفاده می‌شود. خود تیرآهن نیز دارای انواع مختلفی است که از نظر ضخامت و اندازه بال‌هایشان با هم تفاوت دارند. در میان آنها می‌توانیم به IPE، IPB و INP اشاره کنیم. 
  • پروفیل ناودانی: نوع دیگر از پروفیل است که در دو دسته C با ضخامت یکنواخت و موازی و UPE دارای ساختار بال استاندارد قرار می‌گیرد.
  • پروفیل نبشی: پروفیل نبشی، برای قسمت‌هایی استفاده می‌شود که مقاطع فولادی به هم متصل می‌شوند. در پروفیل نبشی، 2 سطح مختلف وجود دارد که عمود بر هم هستند و شکلی شبیه به L ایجاد می‌کنند.
  • پروفیل میلگرد: نوعی از پروفیل صنعتی و فولادی است که ظاهر آن گرد است. در شرایط که بخواهند مقاومت سازه‌های مختلف را بالا ببرند، از این نوع پروفیل استفاده می‌کنند. خود میلگرد‌ها بر اساس ویژگی‌های مختلف در چهار دسته A1 تا A4 دسته‌بندی می‌شوند.
  • پروفیل سپری: شکل و ساختار متفاوتی که در سپری‌ها وجود دارد، باعث شده تا در یک دسته مجزا قرار گیرند. این پروفیل را با نام T نیز می‌شناسند و از آن برای ساخت سازه‌های خرپایی، سقف‌های شیشه‌ای یا کاذب استفاده می‌کنند.
انواع پروفیل صنعتی
  • انواع لوله: لوله‌ها دارای مقاومت و استحکام بالایی بوده و به همین دلیل جزو ارزشمندترین پروفیل‌های صنعتی هستند. با جوش دادن لوله‌های کوتاه می‌توان قطعات یکپارچه و بدون مرز را تولید کرد.
  • پروفیل قوطی: برخی از پروفیل‌های صنعتی در صنعت به صورت اشکال مستطیل و مربع ساخته شده و با نام قوطی از آنها یاد می‌شود. از این دسته پروفیل‌ها معمولا در صنایع خودروسازی، لوازم خانگی، صنعت ساختمان‌سازی و … استفاده می‌شود.
  • پروفیل چهارسو: نوعی از پروفیل است که دارای سطح مقطع مربع بوده و جوشکاری آن بسیار راحت‌تر انجام می‌شود. از چهارسو اصولا برای ساخت قسمت‌های مربوط به درب و پنجره، محور اتصالات، قاب و بست استفاده می‌شود.
  • پروفیل Z: شکل ظاهری این پروفیل Z بوده و برای تقویت سقف، ستون و تیرک‌ها در انبار و سوله‌ها می‌توان از آن استفاده کرد.  
  • پروفیل کلاهی: یکی از انواع پروفیل صنعتی نورد شده است که آن را با نام کلاهی نیز می‌شناسند و اصولا در صنعت خودروسازی مورد استفاده قرار می‌گیرد. جوشکاری این پروفایل نیز مانند چهارسو راحت است.
  • پروفیل درب و پنجره: این پروفیل انواع مختلف لنگه دری، زهوار، چارچوبی، چهارچوب فرانسوی، رومی، مکزیکی و … داشته و یکی از پرکاربردترین‌ها در صنعت ساختمان‌سازی هستند.
  • پروفیل‌های HSS: نوع جدیدی از پروفیل است که مدرن‌تر بوده و با سطح مقطع مربع، مستطیل و گرد تولید می‌شود. از HSS در صنعت معماری مدرن استفاده می‌شود.

مشخصات و جدول استاندارد پروفیل صنعتی

در جدول زیر می‌توانید مشخصات فنی مربوط به پروفیل صنعتی را ببینید:

کلاس فولادگرید معادلاستحکام کششی (N/mm2)تنش تسلیم (N/mm2)درصد ازدیاد طول
STEEL DESIGNATIONGRADETENSILE STRENGTHYIELD STRENGTHELONGATION %
S235JRH1.0039360-51023524
S275J0H1.0149410-56027520
S275J2H1.0138410-56027520
S355J0H1.0547470-63035520

نحوه تولید پروفیل صنعتی چیست؟

برای تولید پروفیل چند مرحله وجود دارد. اما قبل از شروع مراحل باید ورق خام مورد نیاز برای تولید آن انتخاب شود. معمولا سایزهای مختلفی از پروفیل صنعتی در بازار موجود است که هر کدام دارای ضخامتی مخصوص به خود هستند. پس از انتخاب ورق اولیه باید مراحل زیر برای تولید پروفیل صنعتی طی شود:

  1. کالیبره کردن دستگاه قالب و عبور ورقه‌های فلزی از آن و در نهایت شکل دادن در چند مرحله
  2. نزدیک کردن دو لبه ورق به هم و مشخص شدن محل‌های قابل جوش
  3. انجام عملیات جوشکاری با استفاده از روش القایی یا مقاومتی
  4. خنک‌کاری پروفیل با استفاده از مواد شیمیایی محلول در آب
  5. تولید، سایزدهی و شکل‌دهی پایانی
  6. برش محصول و انتقال آن برای بسته‌بندی

کاربرد پروفیل صنعتی

از قوطی صنعتی در تمام صنایع استفاده می‌شود، اما بیشترین استفاده در سازه‌های بزرگ مانند پل، برج‌های فلزی، تاسیسات صنعتی موجود در کارخانه‌های بزرگ و … است. به جز این پروفیل صنعتی به میزان زیادی در ساخت ماشین‌آلات، ساخت اسکلت فلزی ساختمان، ساخت شاسی نفت‌کش و تریلرها، پروژه‌های عمرانی مانند سدسازی و تجهیزات صنعتی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. صنایع نظامی نیز جزو دیگر کاربردهای پروفیل است.

کارخانه‌های تولید کننده پروفیل صنعتی

در اغلب کارخانه‌های تولید کننده پروفیل صنعتی می‌توانید دستگاه‌هایی را ببینید که مجهز به تکنولوژی‌های روز دنیا بوده و با بهترین شکل ممکن پروفیل‌ها را تولید می‌کنند.

کارخانه‌های تولید کننده پروفیل صنعتی

در این میان می‌توانیم به کارخانه جهان پروفیل پارس، شرکت نورد لوله یاران، لوله و پروفیل صابری، گروه صنعتی تهران شرق، نورد پروفیل ساوه و … اشاره کنیم که در این زمینه بسیار قوی عمل کرده و توانسته‌اند بخش بزرگی از بازار این صنعت را به خود اختصاص دهند.

تفاوت پروفیل سبک و سنگین 

یکی از دسته‌بندی‌های انواع پروفیل از نظر وزن آنها بوده و باعث ایجاد دو دسته پروفیل سبک و سنگین می‌شود. تفاوت این دو پروفیل عبارتند از:

  • برای تولید پروفیل سبک از ورق روغنی یا سرد استفاده شده در صورتی که پروفیل سنگین با استفاده از ورق سیاه تولید می‌شود.
  • پروفیل سبک وزن کمی داشته اما وزن پروفیل سنگین همانطور که از نامش پیداست، بالاتر است.
  • پروفیل سبک بیشتر در مصارف ساختمانی استفاده می‌شود اما پروفیل سنگین بیشتر مصرف صنعتی دارد.
  • استحکام پروفیل سنگین نسبت به انواع سبک بالاتر است.

جمع‌بندی

در این مطلب سعی کردیم در مورد ویژگی‌های مختلف قوطی صنعتی صحبت کنیم و اطلاعات کاملی را در مورد اینکه پروفیل صنعتی چیست، چه کاربردی دارد، انواع و دیگر ویژگی‌هایش عنوان کنیم.

شما می‌توانید با استفاده از مسیرهای ارتباطی مشخص شده در فولادینو (فولادسازان راه ابریشم) از قیمت روز انواع محصولات فولادی باخبر شوید و اقدام به خرید محصول مورد نظر خود کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *