یکی از محصولات مهم و کاربردی در بسیاری از صنایع، مربوط به فولاد و انواع مختلف آن است. تولید لوازمخانگی مختلف، انجام زیرساختها، وسایل نقلیه، پلهای فولادی، ساخت قطارها و هواپیماها، توربینهای بادی و… از جمله مواردی است که در تولید آن از انواع فولاد استفاده شود. ورق سرد و ورق گرم از جمله متداولترین نوع فولاد بهکاررفته برای این منظور هستند. چگونگی تولید این محصولات بر کاربری، ویژگیها و کیفیت آن تاثیر مستقیم دارد. تفاوت ورق گرم و ورق سرد، کاربردها، ویژگیها و هر آنچه به این دو فولاد ارزشمند در صنایع مربوط باشد، موضوع بحث ما در این مقاله است؛ پس تا انتهای مقاله با فولادینو همراه باشید.
فهرست این مطلب
ورق گرم چیست؟
نحوه تولید هر یک از فولادها باعث عملکرد مختلف آن در صنایع گوناگون میشود. ورق گرم نیز باتوجهبه استفاده از روش نورد گرم در تولید به این نام مشهور شده است. این محصول در دمای بالای ۹۰۰ درجه سانتیگراد و با استفاده از غلتکهای نورد مخصوص تولید و ساخته میشوند. یکی از دلایل تولید فولاد به این روش نیز به دلیل شکلدهی آن است. به همین منظور برای فرمدادن به این فلز باید آن را به دمای بالاتر از دمای تبلور رساند.
تحت این شرایط حرارت بهصورت یکنواخت به همه قسمتهای ورق منتقل میشود. غلتک نورد نیز به طور مرتب بر روی ورق گرم حرکت داده میشود. بعد از طی این مراحل با استفاده از روشهای استاندارد، اقدام به سردکردن ورق و پرداخت آن بهوسیله سمباده زنی و یا شستشو با اسید مینمایند.
ویژگیهای ورق گرم
ویژگیهای ورق گرم عبارتند از:
- ظاهری نهچندان مطلوب
- خشن و زبر بودن این نوع فولاد
- ضخامت بین ۵/۱ میلیمتر تا ۱۰۰ میلیمتر
- قیمت پایین این محصول به نسبت سایر ورقهای فولادی
- دوام و مقاومت بالا
- قابلیت شکلپذیری بالا و درعینحال مقاومبودن آن
انواع ورق گرم
بهطورکلی این نوع فولاد در دو دسته معمولی و صنعتی قرار میگیرند. باتوجهبه آلیاژهای استفاده شده در هر نوع شاهد خواص شیمیایی و مکانیکی متفاوتی در این نوع ورق هستیم:
ورق گرم st37
در این نوع ورق از آلیاژ کمکربن استفاده شده است. این بدین معناست که وزن کربن استفاده شده در هر نوع از فولادها به طور مستقیم در قابلیت جوشپذیری و برخی از خواص مکانیکی آن تاثیر مستقیم دارد. به بیان ساده هر چقدر وزن کربن استفاده شده در فولاد کمتر باشد، قابلیت جوشپذیری آن افزایش پیدا میکند. وزن بالای این نوع از فولاد از جمله تفاوت ورق گرم و ورق سرد بهعنوان دو فولاد کارآمد در صنایع است.
جهت آشنایی بیشتر با این محصول میتوانید مقاله ورق st37 چیست از فولادینو را مطالعه کنید.
ورق گرم st52
مقاومت و استحکام بالا در برابر فشارهای کششی و برش و وزن کمتری این نوع به نسبت st37 از جمله ویژگیها و وجه تمایز این نوع ورق گرم است. لازم به ذکر است که کربن استفاده شده در این نوع به نسبت st37 بیشتر است که خود باعث جوشپذیری کمتر این نوع فولاد خواهد شد.
پیشنهاد میشود که جهت آشنایی بیشتر با این محصول، مقاله ورق st52 چیست را نیز مطالعه کنید.
ورق گرم HB
این نوع فولاد به لحاظ ظاهری جزو ورقهای سطح فلسدار محسوب میشوند. باتوجهبه فرایند سرد کردن، این ورق به لحاظ ظاهری مستطیلشکل است. عرض ۱۲۰۰ تا ۱۲۵۰ میلیمتر و ضخامت حدود ۴ میلیمتر از جمله ویژگیهای این نوع از محصول است.
ورق گرم HC
این نوع فولاد نیز بسیار شبیه به نوع HB است. تنها تفاوتی که بین این دو ورق گرم میتوان عنوان کرد، ضخامت و ابعاد آنها است. ورق نوع HC دارای عرض ۱۳۰۰، ۱۳۵۰، ۱۴۰۰، ۱۴۵۰ و با ضخامت بین ۵ تا ۶ میلیمتر تولید میشود.
کاربردهای ورق گرم
این نوع از فولاد با نام تجاری ورق سیاه شناخته میشود. باتوجهبه مواد تشکیلدهنده در آن مناسب برای کاربریهای مختلف است:
- در ساخت انواع قطعات فلزی مانند لوله سیاه، لوله گالوانیزه و قوطی پروفیل، نبشی، ناودانی و…
- در صنعت ساختمانسازی بهمنظور تولید مصالح ساختمانی همچون تیرورق
- استفاده در صنایع مختلف همچون سوله سازی، کشتیسازی، خودروسازی و…
- ساخت انواع مخازن، تانکرها، لولههای فلزی، بویلر و…
- بهکارگیری ورق گرم در تولید انواع تجهیزات مانند گاردریل، ادوات کشاورزی، تجهیزات ترافیکی و…
ورق سرد چیست؟
یکی دیگر از آلیاژهای ساخته شده از فولاد، مربوط به ورق سرد است که به روش نورد سرد تولید میشود. بهعکس ورقهای گرم درجه حرارت اعمال شده برای تولید و شکلپذیری این نوع فولاد، حداکثر ۲۰۰ درجه سانتیگراد است. باتوجهبه انجام فرایند روغنکاری در مراحل تولید، این محصول به ورق روغنی نیز شهرت دارد. فرایند کلی در تولید این نوع فولاد با نازکتر کردن ورقهای فولادی ضخیم انجام میشود. این نوع از فولاد بهعنوان پایه تولید ورقهای روغنی و گالوانیزه به شمار میرود.
ویژگیهای ورق سرد
ویژگیهای ورق سرد عبارتند از:
- سطحی باکیفیتتر با درصد خطای کمتر
- بهعکس نوع گرم دارای سطحی صاف، صیقلی و چرب است
- به لحاظ شکل ظاهری دارای ظاهری دقیق و مربعی است.
- مقاومت بالا در برابر کشش و خمشدن
- برشکاری و انعطافپذیری مناسب
- امکان رنگپذیری ورق سرد
- متنوع بودن اندازه و رنگ
انواع ورق سرد
در این بخش انواع ورق سرد را معرفی کرده و درباره آنها توضیحاتی ارائه خواهیم داد:
ورق سرد st12
باتوجهبه استفاده از آلیاژ کروم در تولید این نوع، دارای مقاومت بالایی به نسبت نوع ورق گرم است. همین امر باعث کارایی بالای این نوع فولاد در تولید محصولات متنوع شده است.
ورق سرد st13
سیلیسیم، گوگرد، کربن و فسفر از جمله مواد تشکیلدهنده این ورق نیمهکششی هستند.
ورق سرد st14
باتوجهبه آلیاژهای مختلف بهکاررفته در تولید این نوع ورق فولادی، در دسته ورقهای فولادی کششی بالا قرار میگیرد. بهطوریکه این نوع ورقها را میتوان به طور کامل خم نمود.
کاربردهای ورق سرد
کاربردهای ورق سرد عبارتند از:
- ساخت قطعات ساختمانی ظریف
- در تولید محصولات کششی معمولی و عمیق
- ساخت انواع پنلهای غیرقابلانعطاف پذیر
- تولید صنایع مختلف خانگی
- صنعت خودروسازی
- ساخت انواع قفسهها
- تولید مبلمان اداری
تفاوت ورق گرم و ورق سرد
پس از آشنایی بیشتر با ورق گرم و ورق سرد، در این بخش به تفاوت ورق گرم و ورق سرد پرداخته و آنها را با توجه به معیارهای مختلف مقایسه میکنیم:
- تفاوت به لحاظ ساختار
تولید ورقههای سیاه با درجه حرارت نسبتاً بالایی انجام میشود. درصورتیکه ورقههای نورد سرد با دمای حدود ۲۰۰ درجه سانتیگراد تولید میشود.
- آلیاژ بهکاررفته
در تولید ورقهای گرم و سیاه از متریال st37 استفاده میشود. درحالیکه این متریال در ورقهای سرد و روغنی stهای ۱۲ تا ۱۴ هستند.
- کاربردهای مختلف
ورقهای گرم مناسب استفاده در پروژهها و صنایع بزرگ هستند. درحالیکه ورقهای سرد گزینه بسیار مناسبی برای صنایع ظریف مثل لوازمخانگی، خودروسازی و… هستند.
- متفاوتبودن ابعاد
هر یک از محصولات سردوگرم بهعنوان ورقهای فولادی از سایز استاندارد خاصی در این زمینه پیروی میکنند.
- ظاهر و شکل فیزیکی
ورقهای گرم دارای ظاهری مات، تیره، زبر و خشن هستند. درحالیکه ورقهای سرد دارای سطحی صاف، صیقلی، روشن و روغنی هستند.
- قیمت
از جمله موارد مهم تفاوت ورق گرم و ورق سرد، در قیمت نهایی آنها است. ورقهای سرد باتوجهبه فرایند پیچیدهتر تولید و آلیاژهای بهکاررفته در کنار کیفیت بالای آن از قیمت بیشتری به نسبت نوع ورقهای گرم برخورد است.
- شرکتهای تولید
از دیگر تفاوتهای بارز این دو محصول که زمینه فروش آن را نیز تحتالشعاع قرار میدهد، کارخانه تولید شده آنها است.
کلام پایانی
ورقهای فولادی تولید شده به دو روش نورد سرد و گرم، در زندگی روزمره افراد نقش پررنگی دارند که شاید بسیاری از افراد از آن مطلع نباشند. وسایل نقلیه، لوازمخانگی، تجهیزات و ابزارآلات فلزی و… از جمله موارد مهم و متداولی هستند که در هر منزلی شاهد آن هستیم. همه این موارد در دسته تولیدات ورقهای سرد و گرم فولادی هستند.
ورقهای فولادی در دو نوع سردوگرم با طی فرایندی متفاوت تولید، و برای کاربریهای صنعتی مختلف به بازار عرضه میشوند. هر یک از این ورقهها باتوجهبه آلیاژهای بهکاررفته و کیفیت تولید مناسب کارایی خاصی در صنایع دارند. همین امر باعث ایجاد تفاوت ورق گرم و ورق سرد شده است. شما میتوانید قیمت روز انواع ورق را از طریق وبسایت فولادینو دریافت کرده و برای خرید آن نیز تنها کافیست تا از طریق مسیرهای مشخصشده در سایت اقدام کنید.