ورق گالوانیزه، یکی از پرکاربردترین انواع ورقهای فولادی است. سطح این پروفیل، طی فرآیندهایی خاص با فلز زینک یا روی، پوشانده میشود تا مقاومتش در برابر رطوبت و خوردگی افزایش یابد. فرایند تولید ورق گالوانیزه بسته به روش پوششدهی آن متفاوت است. در این مقاله، این روشها را معرفی میکنیم. با فولادینو همراه شده و دانش خود را از این محصول کاربردی افزایش دهید.
فرایند تولید ورق گالوانیزه به چه صورت است؟
پیش از توضیح فرایند تولید ورق گالوانیزه لازم به ذکر است که کلمهی گالوانیزاسیون (Galvanization) به معنی رویاندود کردن است. همچنین باید بدانید که ورق پایه برای تولید ورق گالوانیزه، ورق سیاه یا ورق روغنی است. اولی از طریق فرآیند نورد گرم و دومی با روش نورد سرد تولید میشود.
پس از تولید ورق با ابعاد و ضخامت موردنظر، آن را اسیدشویی و چربیزدایی میکنند تا پیش از ورود به مرحلهی گالوانیزاسیون، از هرگونه اکسید و آلودگی پاک شود. معمولترین ماده برای اسیدشویی، آمونیومکلرید یا فلاکس است. در ادامه، ورق را به مواد شیمیایی مخصوصی برای برقراری پیوند بهتر با زینک آغشته کرده و در نهایت، وارد کورههای پیشگرم یا آنیلینگ میکنند. این مرحله به زدودن هرچه بهتر آلودگی و چربی کمک میکند. پس از رسیدن دمای ورق به حد مشخص، آن را به یکی از روشهایی که در ادامه معرفی میکنیم، رویاندود میکنند.
فرایند تولید ورق گالوانیزه گرم
معمولترین روش برای تولید ورق گالوانیزه، گالوانیزه گرم یا Hot Galvanizing است. در این روش، ورق را در وانی از فلز روی مذاب با دمای تقریبا ۴۵۰ درجه سانتیگراد غرق میکنند. بهاینترتیب، همهی نقاط ورق با زینک، پیوند متالورژیکی برقرار میکند. این فرآیند تولید ورق گالوانیزه در مقایسه با دیگر روشها سریعتر و ارزانتر است.
فرایند تولید ورق گالوانیزه سرد
گالوانیزه سرد یا الکتروگالوانیزاسیون که در کشور ما بهطور سنتی به آن آبکاری نیز گفته میشود، یک روش دقیق برای پوششیدهی فلزات است. فرآیند تولید ورق گالوانیزه به این روش، شامل غوطهوری ورق در محلولی الکترولیتی، حاوی یونهای فلز زینک است. سپس به محلول، جریان الکتریکی اعمال میکنند تا سطح ورق، رفتهرفته با یونهای زینک، پیوند شیمیایی برقرار کند.
این روش، برای گالوانیزه کردن ورقهای کوچکتر استفاده میشود و از مزایای آن نیز میتوان به دقت بالا، آلودگی کمتر در محیط کار، کاهش هزینههای تولید و بهدستآمدن سطحی براقتر نسبت به ورق گالوانیزه گرم اشاره کرد. بااینحال، دوام ورق گالوانیزه سرد، پایینتر از ورقهای تولیدشده به روش گالوانیزه گرم است و ضخامت پوشش آن نیز کمتر است.
تولید ورق گالوانیزه به روش پیش گالوانیزه
فرآیند تولید ورق گالوانیزه به روش پیش گالوانیزه تا حد زیادی، مشابه گالوانیزه گرم است، با این تفاوت که در این روش، ورق را بهجای غوطهوری کامل، از وان روی مذاب، عبور میدهند. پوشش ایجادشده به این روش، یکنواختتر بوده، اما دقت کمتری دارد. از پیش گالوانیزه برای تولید ورقهای بسیار بزرگ استفاده میشود.
تولید ورق گالوانیزه به روش گالوانیلینگ
در این روش، ورق تولیدشده به روش گالوانیزه گرم را در درون کورههای مخصوص حرارت میدهند. در اثر گداختگی پیوند آهن و روی، آلیاژی خاکستریرنگ سطح ورق را میپوشاند. این ورق، جوشپذیری و رنگپذیری بسیار بالایی دارد.
پرداخت ورق گالوانیزه
مرحله آخر در فرایند تولید ورق گالوانیزه پوششدهی آن با مواد اضافه مانند انواع پوششهای اپوکسی یا کروماته است. منظور از این پرداخت نهایی نیز براقتر یا ماتتر کردن ورق، بسته به نوع مصرف، شورهزدایی و افزایش مقاومت آن در برابر خوردگی است.
اهمیت اطلاع از فرایند تولید ورق گالوانیزه از آن جهت است که خواص این محصول، بستگی زیادی به روش تولیدش دارد. برای اطلاع از قیمت انواع ورق گالوانیزه و نیز خرید آسان و بدون محدودیت آنها با کارشناسان فولادینو تماس بگیرید. شما میتوانید برای دریافت اطلاعات بیشتر درباره ورق گالوانیزه، مقاله ورق گالوانیزه چیست را مطالعه کنید.