راهنمای جدول اشتال + دانلود فایل PDF

جدول اشتال چیست؟ + راهنمای جدول اشتال

یکی از مهم‌ترین منابع مورد استفاده در صنعت ساخت و ساز و مهندسی عمران، جدول اشتال (جدول اشتایل) است که به صورت فراوان توسط افراد فعال در این حوزه و به خصوص مهندسین طراح استفاده می‌شود. در این مقاله قصد داریم تا توضیحات مختصر و مفیدی را درباره این کتابچه بدهیم پس تا انتهای متن با فولادینو همراه باشید

جدول اشتال چیست؟

همانطور که اشاره کردیم، جدول اشتال یا کتابچه اشتال یکی از منابع مهم و کاربردی در مهندسی عمران است. این جدول با توجه به کارایی، نیاز اساسی مهندسان عمران، مجریان ساختمان و همچنین افراد فعال در بازار آهن و فولاد برای محاسبه وزن مقاطع و تعیین قیمت آن‌ها است که استفاده از آن باعث صرفه جویی در زمان، دقت محاسبات بالا و خطای کمتر در محاسبه می‌شود.
در این کتاب مواد اولیه انواع اتصالات، پر اهمیت‌ترین پروفیل‌ها، مقررات ساخت و ساز در یک پکیج کامل و مدون جمع آوری شده است.

تاریخچه جدول اشتال

این جدول در سال 1938 و توسط مهندس آلمانی به نام  مارتا اشنایدر بورگر که از او به عنوان نخستین مهندس ساختمان خانم در کشور آلمان یاد می‌شود، گردآوری و تدوین شد. خانوم مارتا اشنایدر بورگر از سال 1923 تا 1927 در دانشگاه‌های فنی آلمان به تحصیل در رشته استاتیک و ساختمان‌های فولادی پرداخت و پس از آن در سال 1329 شغل خود را به عنوان مرکز مشاوره برای مصارف فولاد که امروزه مرکز اطلاعات فولاد نامیده می‌شود تغییر داد.
اشتال تا به حال بیش از صد هزار بار برای دانشجویان و افراد مشغول در این حوزه چاپ گردیده است.

کاربرد جدول اشتال

افراد فعال در زمینه محصولات فولادی، بازار آهن‌آلات و همچنین مهندسین عمران، دو گروهی به شمار می‌آیند که از جدول اشتال (جدول اشتایل) با کاربرد‌های متفاوت استفاده می‌کنند. کاربرد این کتابچه یا همان اشتال برای افراد مشغول در بازار آهن، به دست آوردن وزن محصول با استفاده از جداول داخل کتاب است؛ اما مهندسین عمران با هدف کسب اطلاعات مختلف مانند سطح مقطع محصولات، ممان‌اینرسی، فاصله محور‌ها و غیره از این کتابچه اشتال استفاده می‌کنند.

نحوه استفاده و راهنمای جدول اشتال

معمولا برای استفاده از این جدول روش سعی و خطا کاربرد خواهد داشت، به این صورت که مثلا اگر برای طراحی یک مقطع فولادی به اندازه سطح مقطع مشخصی نیاز داشته باشیم، با بررسی جدول اشتال، در گام اول نوع پروفیل مورد نیاز را پیدا کرده و پس از آن در ستون مساحت، به دنبال کمترین عددی می‌گردیم که از مقدار فولاد مورد نیاز ما بزرگتر یا مساوی آن باشد، سپس از نمره پروفیل هم نظیر با همان سطح، به عنوان جواب اولیه استفاده می‌کنیم.
در گام دوم، با توجه به بقیه اطلاعات همان نمره، کنترل‌های لازم برای مقطع را انجام می‌دهیم. در صورت بدست نیاوردن جواب دلخواه از مقاطع بالاتر استفاده می‌کنیم.

با توجه به همین روش برای به دست آوردن حداقل آرماتور استفاده شده در مقاطع بتن مسلح و به کار بردن مناسب‌ترین حالت میلگرد گذاری از جدول اشتال میلگردها استفاده می‌شود.

صفحه جدول اشتال


مثلاً برای محاسبه و بدست آوردن وزن یک نوع پروفیل استفاده شده در ساختمان تعداد و طول استفاده شده از آن پروفیل را از روی نقشه به دست آورده و پس از آن،  با استفاده از وزن مخصوص به ازای هر متر طول آن پروفیل که در جدول اشتایل موجود است و از ضرب این ارقام در هم، وزن کل را به دست می‌آوریم. برای به دست آوردن وزن پلیت‌های مختلف استفاده شده در صفحه ستون ها، سخت کننده‌ها و … ابتدا باید با توجه به ابعاد آن، حجم پلیت را به دست آورده و عدد مورد نظر را در چگالی آهن یعنی۷۸۵۰ کیلوگرم بر متر مکعب (7.8 گرم بر سانتی‌متر مکعب) ضرب کنیم.

دانلود جدول اشتال + جدول اشتال PDF

جهت دانلود جدول اشتال، شما می‌توانید از لینک زیر استفاده کرده و اطلاعات موردنظر خود را از طریق جداول داخل کتاب پیدا کنید.

جمع‌بندی

در این مقاله به صورت خلاصه و مفید درباره کتابچه یا جدول اشتال صحبت کردیم. شما می‌توانید جهت اطلاع از قیمت روز و خرید انواع محصولات فولادی به وبسایت فولادینو مراجعه کنید و از قسمت‌های مختلف این مجموعه دیدن کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *