فوم بتن چیست؟ به همراه کاربرد‌ها و نحوه‌ی اجرای آن

فوم بتن چیست؟ به همراه کاربرد‌ و نحوه‌ی اجرا

بتن یکی از پرمصرف‌ترین مصالح ساختمانی است که تقریبا در هر پروژه‌ عمرانی ردپای آن قابل مشاهده می‌باشد. بتن‌ها با توجه به ویژگی و ساختار متفاوت خود دارای انواع و کابرد‌های گسترده‌ای هستند. فوم بتن که در دسته بتن‌های سبک قرار می‌گیرد، یکی از از انواع مختلف بتن بوده که قصد داریم در این مقاله درباره آن صحبت کنیم و اطلاعات کاربردی و مفیدی را خدمت شما ارائه دهیم. جهت آشنایی بیشتر با بتن و انواع آن می‌توانید به مقاله بتن چیست مراجعه کنید. با ما همراه باشید.

فوم بتن چیست؟

فوم بتن (Foam Concrete) به بتنی گفته می‌شود که از ملاتی با آب، سیمان، فوم کف‌زا ( نوعی ماده شیمیایی) و ماسه بادی یا ماسه نرم تشکیل شده است. این محصول که تقریبا به تازگی وارد عرصه ساخت و ساز کشور شده است، دارای چگالی پایین‌تر نسبت به سایر بتن‌ها بوده و به دلیل وجود هوا در خود و متخلخل بودن، عایق حرارتی و صوتی مناسبی نیز به شمار می‌آید. این محصول با اسامی  مختلف دیگری مانند بتن سبک، بتن اسفنجی، بتن هوادار، بتنی متخلخل و بتن کفی نیز معروف است.

انواع فوم بتن

فوم بتن‌ را می‌توان از لحاظ چگالی و همچنین روش تولید حباب به دو دسته مختلف تقسیم کرد.

1- انواع فوم بتن از لحاظ چگالی

انواع فوم بتن از لحاظ چگالی به سه دسته زیر تقسیم می‌شود:

  1. فوم بتن با چگالی بالا یا سازه‌ای که برای ساخت دیوار‌های باربر و جداکننده استفاده می‌شود.
  2. فوم بتن با چگالی متوسط که جهت ساخت بلوک‌های پیش‌ساخته استفاده می‌شود.
  3. فوم بتن با چگالی پایین یا سبک که با توجه به ویژگی‌های مخصوص به خود (عایق صدا و حرارت – مقاوم در برابر آتش، رطوبت و حشرات) مورد استفاده واقع می‌شود.
انواع فوم بتن

2- انواع فوم بتن از لحاظ روش تولید حباب

فوم بتن در این دسته‌بندی به دو گروه تقسیم می‌شود:

  1. بتن گازی که در تولید آن از پودر نرم آلومینیوم استفاده می‌شود.
  2. بتن کفی که برای تولید آن از ماده کف‌زا یا مایع کفی استفاده می‌شود.

دستگاه‌ فوم بتن

معمولاً از دو دستگاه زیر جهت اجرای فوم بتن استفاده می‌شود:

  1. دستگاه پرتابل منو پمپ که خود از سه قسمت فوم‌ساز، میکسر و منو پمپ تشکیل شده است.
دستگاه فوم بتن

2. دستگاه پرتابل تحت فشار که در آن انتقال مواد به وسیله باد انجام می‌گیرد.

ماشین فوم بتن

اجرای فوم بتن

ابتدا در دستگاه میکسر، ماسه یا خاکستر بادی به همراه سیمان و آب را مخلوط می‌کنیم. پس از آن در محفظه فوم‌ساز دستگاه، آب را با فوم کف‌زا رقیق کرده و به وسیله پمپ هوا از لوله‌ مخصوصی که با فشار زیاد اقدام به تولید کف می‌کند، عبور می‌دهیم. در قدم بعدی کف تولید شده توسط میکسر به همراه آب و دوغاب سیمان مخلوط می‌شود و حباب‌های کوچک در تمامی ملات پخش می‌شوند. در مرحله آخر و پس از اختلاط کامل بتن، محصول نهایی را با استفاده از پمپ به قسمت‌های مورد نظر پمپاژ می‌کنیم و تلاش می‌کنیم تا با ضخامت حدودی 10 سانتی‌متر بر روی سطح مورد نظر پخش شود. بهتر است به منظور جلوگیری از ایجاد ترک‌های سطحی، بتن حداقل تا سه روز مرطوب نگه داشته شود.

نحوه اجرای فوم بتن

مزایا و معایب فوم بتن

این محصول اگرچه محبوبیت مناسبی در میان افراد فعال در صنعت ساخت و ساز پیدا کرده است، اما مانند سایر بتن‌ها دارای مزایا و معایبی است. در ادامه به این ویژگی‌ها اشاره خواهیم کرد.

مزایای فوم بتن:

عایق صوتی وحرارتی

وجود حباب‌های هوا در داخل ساختار این بتن و همچنین چگالی پایین آن، این محصول را به عایقی مناسب برای صدا تبدیل کرده است. همچنین متخلخل و یکپارچه بودن فوم بتن آن را به یک عایق حرارتی عالی تبدیل کرده است که در صورت پایین بودن چگالی آن، این خاصیت افزایش پیدا می‌کند.

قیمت مناسب فوم بتن

با توجه به اینکه در این محصول از خاکستر بادی استفاده می‌شود، علاوه بر کاهش خطرات محیط زیستی، وابستگی فوم بتن به سیمان را نیز کم می‌کند. این اتفاق منجر به پایین آمدن هزینه‌‌های ساخت، تعمیرات و نگهداری می‌شود.

فوم بتن

سرعت اجرای بالا

یکی از مهم‌ترین مزیت‌های این بتن، آسانی ساخت و سرعت بالا در هنگام اجرای کار است. دستگاه‌های تولید کننده این محصول به صورت روزانه می‌توانند حدود 60 تا 90 متر مکعب بتن به صورت روزانه تولید کنند که تقریبا 7 برابر بیشتر از روش سنتی است. با استفاده از این بتن علاوه بر صرفه‌جویی در زمان، می‌توان هزینه‌های ساخت را نیز کاهش داد.

مقاومت در برابر آتش

فوم بتن‌ها به دلیل داشتن حباب در خود و همچنین چگالی پایین می‌توانند مقاومت مناسبی در برابر آتش داشته باشند. همچنین با افزایش ضخامت این محصول، می‌توان مقاومت آن را نیز بالا برد.

وزن کم و سبک

این نوع بتن نسبت به بتن سنتی دارای وزن کمتری است. سبک بودن این محصول باعث کنترل و مدیریت راحت‌تر عملیات بتن‌ریزی، جابجایی آسان‌تر و کاهش بار مرده سازه می‌شود.

فوم بتن سبک

از دیگر مزایای آن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مقاومت فشاری و کششی بالا
  • روانی و کارایی مناسب
  • توزیع مناسب بار
  • عدم رفت و آمد و حمل مواد به طبقات

مشکلات فوم بتن:

  • کم شدن مقاومت در صورت کاهش چگالی
  • مقاومت نه چندان مناسب در برابر تغییرات دما
  • قیمت بالای قطعات پیش‌ساخته این محصول
  • ایجاد ترک در صورت عدم نگهداری مناسب
  • کاربرد محدود در عضو‌های باربر
معایب فوم بتن

کاربرد فوم بتن چیست؟

این محصول به واسطه ویژگی و خواص مختلف خود یکی از پر کاربرد‌ترین محصولات در صنعت ساخت و ساز به شمار می‌آید. از ویژگی‌های فوم بتن می‌توان به خاصیت پرکنندگی خوب، ایجاد صلبیت مناسب در سازه، کاهش چگالی سازه و غیره اشاره کرد. در ادامه به کاربرد‌های این محصول اشاره خواهیم کرد و توضیحات مختصری درباره هرکدام خواهیم داد.

تولید بلوک‌های ساختمانی

یکی از اصلی‌ترین کاربردهای این محصول، استفاده به عنوان ماده اصلی بلوک‌های ساختمانی است که بسیار سبک‌تر از بلوک‌های معمولی هستند.

کف‌سازی ساختمان

کف‌سازی ساختمان یکی دیگر از مهم‌ترین کاربرد‌های فوم بتن است. با استفاده از این محصول می‌توان وزن سازه را به شدت کاهش داد و همچنین عایق صدا و حرارتی مناسبی نیز ایجاد نمود. علاوه بر موارد گفته شده سرعت اجرای کار نیز بسیار افزایش پیدا می‌کند.

کاربرد فوم بتن

شیب‌بندی بام

با توجه به ویژگی‌های این محصول عمرانی که در بخش‌های قبلی به آن اشاره کردیم، یکی از مناسب‌ترین روش‌ها به منظور شیب‌بندی، استفاده از فوم بتن است. مزیت اصلی استفاده از این محصول در پشت بام، امکان عایق‌بندی یا ایزوگام سقف بدون هیچگونه عملیات اضافی است. همچنین علاوه بر کاهش بار مرده ساختمان، نیروی منتقل شونده به ساز در اثر زلزله نیز کاهش پیدا می‌کند.

پر کردن حفره‌های فاضلاب و تونل

به دلیل روانی بالای این محصول، از آن به منظور پر کردن حفره‌ها و پایدارسازی مناطقی استفاده می‌شود که به یک ماده سبک به عنوان جایگزین مناسب خاک نیاز داشته باشیم.

فوم بتن پیش‌ساخته

علاوه بر کاربرد‌های گفته شده، از این نوع از بتن در موارد دیگری نیز استفاده می‌شود که در ادامه به برخی از آن‌ها اشاره خواهیم کرد.

  • زیرسازی راه‌ها
  • دیوار‌های پیش‌ساخته
  • به منظور افزایش ظرفیت باربری
  • فونداسیون
  • سازه نگهبان
  • به عنوان جایگزین بتن مگر
  • زمین‌های ورزشی

جمع‌بندی

در این مقاله تلاش بر این شد تا شما را با فوم بتن بیشتر آشنا کرده و درباره اطلاعات مختلفی مانند مزایا و معایب، کاربرد و نحوه‌ی اجرای آن صحبت کنیم. شما می‌توانید جهت سفارش انواع محصولات فولادی بدون داشتن محدودیت در حجم سفارش و همچنین اطلاع از قیمت روز به وبسایت فولادینو مراجعه کنید و از خدمات آن استفاده کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *